North East Compressport Runin ”puolimaraton”

Viimeisen reilun vuoden aikana aikaiset herätykset ja aamustartit ovat tulleet hyvinkin tutuiksi. Niistä on myös alkanut vähitellen pitää. Onpahan ainakin aikaisin hupi ohi ja on aikaa muille virityksille. Näillä leveyspiireillä se myös inhimillistää juoksusäätä ja pahin auringon porotus jää puuttumaan. Tällä kertaa startti oli 6.30 aivan Malesian rajan tuntumassa joten matkustamiseen piti varata hieman aikaa. Tapahtuman Facebook-sivuilla ihmiset valittivat myöhäistä aloitusaikaa. Bussit ja metrot aloittavat liikehdinnän kuuden nurkilla, joten paikalle piti mennä reteästi taksilla. Herätys virkeänä klo 4.00 muutaman tunnin nukkumisen jälkeen. Kevyt aamupala sisälsi vaaleaa pandan-leipää, puuroa, Northforcen Essoa sekä koneen herättelyyn pienenä kofeiinibuustina ökymakea vietnamilainen Red Bull ja High5:n Extremeä. Sitten kadun varteen metsästämään taksia, joka saatiinkin melkein välittömästi.

Saavuimme hieman viiden jälkeen kisapaikalle. Korkeiden asuintalojen keskeltä löytyi pieni puisto, jonne oli pystytetty pari isoa katosta. Valmistelut olivat vielä hieman kesken ja vain kourallinen juoksijoita oli saapunut paikan päälle näin aikaisin. Puolimaratonille oli ennakkoon ilmoittautunut noin tuhat juoksijaa ja tunnin myöhemmin starttaavalle 10,5 kilometrille reilut puolet enemmän. Tarkkoja määriä ei voi tietää kun kokonaistuloksia ei täällä julkaista, ja osa juoksuihin ilmoittautuneista ilmoittautuu juoksuihin vain siksi että saa kisapaidan ja usein jo ennakkoon jaettavan osallistumismitalin. Niillä porukka sitten pullistelee, keräilee pisteitä kouluihin yms. vaikka eivät koskaan olisi lähtöviivalle tulleetkaan.

Kisareitti kiertäisi puiston keskellä menevää vesistöä kaksi kierrosta. Lätäkön tuomaa pientä extrahöyryä lukuunottamatta olosuhteet olivat hyvin normaalit: kostea 26-29 astetta. Aurinko nousisi noin seitsemän maissa, joten puolisen tuntia saisi juosta hämärässä. Verryttelyssä reitti näytti varsin miellyttävältä.

Startti tapahtui kuiskaten ettei naapuritalojen asukkaita herätettäisi. Viivalle ilmestyi etujoukkoihin kaksi kenialaista miestä ja kaksi naista. Kuulemma erään malesialaisen bisnesmiehen bisnes kuskata kenialaisia juoksijoita keräämään Kaakkois-Aasian tapahtumista rahat pois. Yhteensä tallissa noin 6-8 kenialaista. Todennäköisesti palkintorahat menevät suurilta osin jannun taskuun ja vastineeksi tarjoaa majapaikan ja hieman nasilemakkia. Tutulta kuulostaa myös näin suomalaisittain ajateltuna.

Startti tapahtui tiukkaan lammen rannalle vievään alamäkeen. Olin ajatellut sopivaksi alkivauhdiksi noin 3.15-3.20/km ja sillä temmolla lähdinkin liikkeelle. Ensimmäinen tonni meni n. 2.40 ja GPS näytti 800 m. Siinä vaiheessa vielä elättelin toiveita että myöhemmin kilometrit tasoittuisivat. Jokainen tonni oli kuitenkin ”tarkasti” merkattu. Vedin letkaa pienellä etumatkalla, kunnes parin kilometrin kohdalla toinen kenialainen Samson Kiplagat hyppäsi peesiin ja meni samantien vetämään. Pidin oman tahdin ja Samson pääsi hieman karkuun ja reilun kolmen kilometrin kohdalla myös toinen kenialainen tuli ohi. Kuittasin kuitenkin jannun välittömästi ja vähitellen hän alkoikin jäädä. Kilometrit eivät tasoittuneetkaan ja aloin jo hieman mietiskellä kokonaispituutta kun viiden kilometrin kohdassa GPS näytti 4,5 kilometriä. Kiplagat veteli edellä ja oma juoksu tuntui rennolta. Juoma-asemia oli parin kilometrin välein, mutta mikään asemista ei ollut valmiina kun saavuin asemille ja näin ensimmäisen 10 km aikana en juomaa saanut mistään ja meno alkoi tuntua hieman tukalalta.

Ensimmäinen 10,5 kilometrin kierros lähestyi loppua. GPS ei näyttänyt edes 10 km joten oli helppo laskeskella että tänään loppuaika tulee olemaan hurja ja loppumatka ei tule olemaan edes kahtakymppiä. Hieman vei makua hommasta. Edellä Kiplagatti naukui noin 20 sekunnin päässä ja ukon juoksu näytti rennolta. Takana toinen kenialainen ja aussi-Thompson olivat jääneet selvästi, joten pystyi hieman passata vauhtia. Juomaakin alkoi saada asemilta hetken aikaa kunnes ne ruuhkautuivat. Lisämaustetta alkoivat tuottaa reitille ilmestyneet lukuisat höntsäpyöräilijät sekä kierroksella ohitettavat puolimaratoonarit.

Loppu meni rennonkovaa hikoillessa ja tuloksena kakkossija ajalla 1:05:43. Kahden minuutin ennätysparannus. Harmi vaan että matka ei ollut edes 20 kilometriä joten se siitä. Eli todellinen kompressiopuolimaraton. Palkinnoksi ruokarahaa 300 SGD:tä ja alimittaiset Compressportin sukat. Kokonaisuudessaan erinomainen treeni ja olosuhteisiin nähden hyvää etenemistä.

Tässä tulokset:

1. Samson Kiplagat KEN 01:04:53
2. Aki Nummela FIN 01:05:43
3. Fraser Thompson AUS 01:07:46
4. John Kipkorir Rutto KEN 01:08:46

10869833_10152965830432740_1260381715441890059_o

Kuva, jonka Aki Nummela (@akinummela) julkaisi 15. 03ta 2015 klo 1.43 PDT

Jätä kommentti

0 kommenttia artikkeliin ”North East Compressport Runin ”puolimaraton”

  1. Morjesta Aki! Suurpiirteistä hommaa kilpailureittien mittaus näköjään siinä maassa. No, onneksi kyseessä oli vain harjoituskisa. Treenisi ovat näyttäneet menneen hyvin, kuumuudesta huolimatta. Parasta, että olet pysynyt ehjänä. Nyt olet hankkinut kunnon eväät lähteä maratonille. Hyvää jatkoa ja tsemppiä! Terv. Matti Halmeaho

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *