SM-maastofiilistelyä

Raasto.com raportoi jo loistokkaasti huomenna juostavien Pudasjärven SM-maastojen ennakkoasetelmista, joten mitään ennakkoanalyysiä en ala tässä ladella.

Edellisen kerran Pudasjärvellä paineltiin SM-maastojen merkeissä vuonna 1994. Tuolloin ei vielä meikäläistä lähtölistalta löytynyt vaan keskityin maastokauden huipentumana kisaamaan 9-vuotiaiden poikien piirinmestaruuksista Siltamäessä. Tuolloin kilometrin matkalta kotiintuomisena oli karkean makuinen hopeamitali sekunnin Virtasen Tapanin perässä. Tämän vuoden 50 kilometrin hiihdon SM-hopeamitalisti Niklas Colliander juoksi harhaan viimeisessä mutkassa kovassa loppukirikamppailussamme ja mokasi omat mestaruushaaveensa ja lähti kotimatkalle vieläkin karkeamman makuinen pronssiläpyskä taskussa.

SM-maastot ovat olleet useana vuonna hyvin hankala kilpailu itselleni. Noin kymmenen starttia takana ja onnistumisia on tullut vain pari kertaa: M19-sarjan mestaruuteen päättynyt pesissyöksy vuonna 2004 ja vuoden 2007 neljäs sija 22-vuotiaiden äijien sarjassa. Nuo 2007 maastot ovat myös edellinen esiintymiseni näissä kekkereissä joten mielenkiinnolla taas huomista kisaa tässä odotellaan.

Tavoitteet ovatkin hyvin maltilliset, mutta vaihtelun vuoksi on mukava käydä yksi maastostarttikin vetäisemässä ja maaseutumatkailuhan on aina muutenkin varsin mukavaa. Toivottavasti paikan päälle vaivautuu kilpailua seuraamaan jäämään edes kourallinen kestävyysjuoksufaneja kun kilpailut päättävä miesten neljä kilometriä starttaa. Kaikkihan ovat jo Lewis Korirille tarjonneet etukäteen kaikki mahdolliset mestaruudet, mutta henkilökohtainen tippaukseni on, että miesten lyhyen matkan mestarina juhlitaan tänä vuonna Jarkko Järvenpäätä, tuoreinta Helsingin EM-kisojen B-rajan alittajaa.

Muulle Suomelle tiedoksi, että Yle näyttää maastotanssahtelut huomenna klo 16.30 heti Streettanssin SM:ien jälkeen. Sitä ennen voi alla olevasta videosta kuitenkin fiilistellä vuoden 1994 miesten neljän kilometrin matkan huippuhetkiä. Suosittelen tsekkaamaan myös muut videot kisoista. Jos ei juoksu kiinnosta niin ihan vaan asumuodin takia kiinnostavaa katsottavaa.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RLsM9dzR0Uc&feature=plcp]

Jätä kommentti

0 kommenttia artikkeliin ”SM-maastofiilistelyä

 1. Tsemppiä vaan Aki kovasti Pudasjärven SM-kisaan!
  Samalla hieman myöhässä tulevat onnitteluni SM-puolimaratonin mitalista.
  Nythän näitä aikuistenkin sarjan henkilökohtaisia SM-mitaleja on ruvennut ropisemaan Sinun palkintokaappiisi toinen toisensa perään. Kuluneen talven SM-halleissa muistaakseni ropisivat aikuisen urasi ekat henkilökohtaiset.

  Ensi kesäsi tulee olemaan tähänastisen urasi paras, näin vahvasti veikkaan.

  Muistan hyvin tuon kertomasi, 8 vuotta sitten tapahtuneen kevään 2004 armottoman ”pesissyöksysi” Porvoon SM-maastojen 19-vuotiaiden sarjan kultaan. Tulosluettelo Porvoon kisasta on kiinnostava tämän päivän näkövinkkelistäkin:
  1) Aki Nummela 19.22, 2) Joonas Harjamäki 19.23, 3) Henri Manninen 19.31, 4) Jarkko Järvenpää 19.40..

  Kaikki te 4 kaveria olette edelleenkin vahvasti mukana Suomen kestävyysjuoksun kärkikuvioissa ja kehittymässä vahvasti eteenpäin. Jokaisella teillä on mahdollisuuksia vielä useita askelmia eteenpäin, jopa hyvälle eurooppalaiselle tasolle ja ties vaikka mihin asti.

  Kolme vuotta kevään 2004 Porvoon SM-maastoja myöhemmin – keväällä 2007 – 22-vuotiaiden sarjan kärki Imatran SM-maastoissa oli myös kiinnostava:
  1) Henri Manninen 18.41, 2) Pekka Solla 18.49. (Olen usein pohtinut, että mihinköhän tämä lupaava Akin seuratoveri ja USA:n sisäradoillakin ainakin yhden talven jopa useita vitosiakin juossut kaveri lopetti?), 3) Joonas Harjamäki 18.57, 4) Aki Nummela 19.09… 6) Tapani Virtanen 19.38 (mielestäni yhä kehityskelpoinen kaveri mm. pitkillä ratamatkoila)… 8) Jaakko Nieminen 19.38 (viime keväänä lupaava ratakymppi USA:ssa 30.13)

  Miesten 4 km tulee olemaan Pudasjärvellä kihelmöivän jännittävä.
  Kyllä Sinullakin Aki on sanasi siinä sanottavana.
  Jarkko, Jussi, Lewis, Happo, Henri, Joonas, Rami ja eräät muut + mustat hevoset Sinun lisäksesi taistelevat
  luultavasti kärkisijoista. Ketkä sitten tuon matkan valitsevatkaan? Tietysti myös Tuomas, Miika, Mårten jne., jos tämän lyhyemmän matkan juoksevat.

  Veikkaan, että ryntäilemätön ja järkevän rauhallinen aloitus tuo Sinulle Aki siinä kisassa parhaimman mahdollisen tuloksen.
  Onkohan tämä muuten peräti eka SM-maastokisasi aikuisten sarjassa, noin ulkomuistista asiaa kysellen?

  Kestävyysjuoksufani: Matti Halmeaho

  Vastaa

  1. Moro Matti,

   kiitokset mielenkiintoisesta pohdinnasta ja onnitteluista!

   Yksi aikuisten startti minulla on takana Saarijärveltä vuodelta 2006. Tuolloin sijoitus oli jossain niukan alle 20.
   Joukkuekisassa hopeaa vanhojen kulkukoirien Wannaksen ja Talasjoen kanssa.

   Joku tuossa meidän ikäsarjassa on ollut koska kato on ollut huomattavasti vähäisempää kuin monissa muissa sarjoissa.
   Varmasti ollaan potkittu toisiamme eteenpäin jatkuvalla syötöllä ja ollaan oltu varsin kuulemattomia ja itsepäisiä kun vanhat viisaat ovat suositelleet piikkareiden naulaamista seinään kun ajat jäävät kauas kultaisista vuosikymmenistä ja tämä isona syynä siihen että jengi säilynyt radoilla.

   Peikko Sollasta sen verran, että uskon ja toivon miehen tulevan ja tekevän vielä comebackin. Kovasti ainakin töitä tehdään sen eteen, että Peikko viivalla vielä nähdään.
   Ja jos comebackin vielä tekee niin tarinoita varmasti on kerrottavana matkan varrelta enemmän kuin Wilson Kirwalla konsanaan…

   t. Aki

   Vastaa

   1. KIITTI AKI KIRJEESTÄ!
    Monia kiinnostavia asioita tarkentelit äsken mulle.
    Minua kai hämäsi tuossa kertomassasi v. 2006 SM-maastokisassa (= HKV otti miesten ”aikuisten” sarjassa joukkuehopeaa ja Sinä olit siinä kisassa noin 20. paikkeilla) se, että juoksit kai silloin hyvien HKV:n joukkuemahisten vuoksi yleisessä sarjassa, vaikka olisit päässyt tuolloin vielä 22 vuotisten sarjaan.
    Olikohan noin, vai heittääkö ”Vepakon” harva muisti taas kerran.

    Mutta, olisikohan niin, että ns. ”aikuisikäisenä” (= pääsemättä enää nuorten sarjoihin) Sinä Aki ravaat nyt ekat SM-maastosi?
    Jos noin on, niin olisihan se aika jännää ja erikoista sattumaa sekä kestävyysjuoksumme historiaa sekin.

    Kiva kuulla, että Sollan Pekalla on vielä paluuhaaveita.
    Jännityksestä kihelmöiden odotan joskus kuulevani niitä ”Wilsonin veroisia” jännitystarinoita, miksi Pekka katosi radoilta. En tosiaankaan tiedä siitä asiasta mitään.

    Puheena olleesta v. 2004 SM-maastojen kärkikvartetistanne (= Sinä, Jarkko, Joonas, Henri) ei kenenkään pidä laittaa piikkareita naulaan vielä moneen vuoteen. Jotka tuollaisia typeryyksiä teille pyttyilevät, eivät ymmärrä mitään Suomen kestävyssjuoksun historiasta ja kestävyysjuoksukulttuurista. Teitä kaikkia neljää tarvitaan vielä kovasti pitkään. Te olette keskeinen osa sitä peruskovaa ja uskollista kaartia, jotka pidätte Suomen kestävyysjuoksuperinteen lippua komeasti ylhäällä.
    t. Matti

    Vastaa

 2. Fanit vaativat Sollan Pekkaa takas radoille! Go PEKKA!

  Vastaa

  1. HYVÄ!
   Pekan on palattava taas Peikkona takaisin kestävyysjuoksuareenoille.
   T. Paavo Nurmen henkiset perilliset

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *